Η Εθνική Βιβλιοθήκη διερευνά την ελληνική μετανάστευση του χθες και του σήμερα: Στο πλαίσιο του «Λόγος 5»

Ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 5». Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον του παρελθόντος της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς». Στο πλαίσιο του συλλογικού διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος ImmiGrec που μελετά την ελληνική μετανάστευση στον Καναδά και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ιστορικοί της ελληνικής μετανάστευσης καθώς και εμπειρογνώμονες στο πεδίο των αρχείων και των μεταναστευτικών μουσείων σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Πολωνία) συναντώνται και συνομιλούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια, με τα εξής θέματα: 1) «Οι προκλήσεις για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της διασποράς του 21ου αιώνα». 2) «Εκθέτοντας, γράφοντας και οπτικοποιώντας τις ιστορίες των μεταναστών στην ψηφιακή εποχή».

Με αυτήν την εκδήλωση η Εθνική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στην προσπάθεια διαφύλαξης και διάσωσης των μαρτυριών της μεταπολεμικής γενιάς μεταναστών που σταδιακά εκλείπει, ενώ παράλληλα διερευνά την καινούργια μετανάστευση του 21ου αιώνα.Τα στρογγυλά τραπέζια συντονίζει ο Τάσος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα.

1. Στρογγυλό τραπέζι: «Οι προκλήσεις για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της διασποράς του 21ου αιώνα».

Συμμετέχουν:

– Γιώργος Αναγνώστου, Καθηγητής, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ).

– Λίνα Βεντούρα, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

– Αλέξανδρος Κιτροέφ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κολλέγιο Χάβερφορντ (ΗΠΑ).

– Αναστασία Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ (Ηνωμένο Βασίλειο).

2. Στρογγυλό τραπέζι: «Εκθέτοντας, γράφοντας και οπτικοποιώντας τις ιστορίες των μεταναστών στην ψηφιακή εποχή».

Συμμετέχουν:

– Αλεξάνδρα Τσέρι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δημόσιων Προγραμμάτων, Καναδικό Μουσείο Μετανάστευσης της Προβλήτας 21, Χάλιφαξ (Καναδάς).

– Κριστίν Ράσινα, Διευθύντρια, Κέντρο Αρχειοθέτησης Απόδημου Πληθυσμού, Χάγη.

– Ιζαμπέλ Ρενάρντ, Επικεφαλής Συλλογών και Εκθέσεων, Εθνικό Μουσείο Μετανάστευσης, Παρίσι.

– Γιώργος Τσέλος, Επικεφαλής Αρχείων, Τμήμα Υπηρεσιών, Μουσείο Μετανάστευσης του Έλις Άιλαντ, Νέα Υόρκη.

– Σεμπάστιαν Τιρακόφσκι, Αναπληρωτής Διευθυντής, Πολωνικό Μουσείο Μετανάστευσης της Γκντίνια (Πολωνία).