Δωρεά προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) ανακοινώνει τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) του ποσού ύψους 100.000 ευρώ, στην αλησμόνητη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ (2014 -2023). Η δωρεά εγκρίθηκε για την υποστήριξη της συνολικής αναγνώρισης, καταγραφής, τεκμηρίωσης, καταλογογράφησης, διατήρησης και παρουσίασης της συλλογής έργων τέχνης της ΕΒΕ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή χαρακτικής και ζωγραφικής με έργα σημαντικών καλλιτεχνών κυρίως Ευρωπαϊκών Σχολών, τεχνοτροπιών και χρονικών περιόδων από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τον 20ό αιώνα. Τα έργα προέρχονται τόσο από δωρεές που έχουν γίνει στην ΕΒΕ, όπως του Ιωάννη Γενναδίου, όσο και από αγορές.

Κατά τη διάρκεια του έργου, συνολικής διάρκειας δύο ετών, θα γίνει ταυτοποίηση και αναλυτική περιγραφή των τεκμηρίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, προκειμένου να είναι αναζητήσιμα μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΕΒΕ. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και της τεκμηρίωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση, σε χώρο της Βιβλιοθήκης, με επιλεγμένα έργα από τη συλλογή αυτή και θα εκδοθεί σχετικός Κατάλογος αφιερωμένος στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου.