Επισκέψεις στην έκθεση “Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία”

Η έκθεση «Τομή ’74. Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» φιλοδοξεί να παρουσιάσει μέσα από αρχειακά τεκμήρια, εκδόσεις και οπτικοακουστικό υλικό τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής πολιτικής ζωής και της κοινωνίας από ένα δικτατορικό αυταρχικό καθεστώς σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους, ακλόνητη με γερά θεμέλια. Είναι απαραίτητες κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά τον τίτλο της έκθεσης και τα χρονικά όρια που καλύπτει. Η λέξη «τομή» στον τίτλο αποδίδει τη σημασία των γεγονότων του Ιουλίου του 1974 στην πολιτική ζωή του τόπου, γεγονότα που τέμνουν την ιστορία της Ελλάδας, οριοθετώντας δύο εντελώς διακριτές ιστορικές περιόδους, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Ιούλιος του 1974 δεν συνιστά απλά το τέλος της δικτατορίας, αλλά και την απαρχή μιας πορείας, γρήγορης και αναίμακτης, που θεμελιώνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την προ του 1967 Δημοκρατία.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ορόφους στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Στο ισόγειο, η δημοκρατική μετάβαση του 1974 αποτυπώνεται από τη ματιά ενός καλλιτέχνη. Ο δεύτερος όροφος εστιάζει στις πολιτικές και θεσμικές αλλαγές και εκτείνεται χρονικά από τον Απρίλιο του 1967 έως τα τέλη του 1975, περίοδος που παρουσιάζεται, κυρίως, μέσα από αρχειακά τεκμήρια των ΓΑΚ και οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, ηχητικά και βίντεο) του αρχείου της ΕΡΤ. Στην ειδική αίθουσα 360 º του ορόφου προβάλλονται σε τέσσερις τοίχους πλάνα από το αρχείο της ΕΡΤ. Στον τέταρτο όροφο, μέσα από βιβλία και περιοδικά των συλλογών της ΕΒΕ, παρουσιάζεται η πνευματική πορεία της χώρας, οι νέες ιδέες και τάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στην εκδοτική παραγωγή από τη δικτατορία έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

α) Επισκέψεις σχολείων πατήστε εδώ (η έκθεση προτείνεται για μαθητές Ε' και ΣΤ' Δημοτικού καθώς και για μαθητές όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

β) Μεμονωμένες επισκέψεις: Αποστολή mail στο tomi74@nlg.gr όπου θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα . Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι 22/09/2024 και 19/10/2024 και ώρα 12:00 με 13:00.

γ) Σύλλογοι και ομαδικές επισκέψεις: Αποστολή mail στο tomi74@nlg.gr όπου θα αναφέρονται ο αριθμός συμμετεχόντων και η επιθυμητή ημερομηνία.