Συχνές Ερωτήσεις
Ερωτήσεις Γενικού Ενδιαφέροντος
1
Πού μπορώ να απευθυνθώ για πληροφορίες που αφορούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Για πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος μπορείτε να απευθυνθείτε στα Σημεία Εξυπηρέτησης Αναγνωστών στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ ή στο τηλεφωνικό κέντρο 213 09 99 700, ή να επικοινωνήσετε μέσω email στη διεύθυνση nlg[at]nlg.gr.
Για πληροφορίες σχετικά με τις συλλογές μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία "Ask a Librarian" στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2
Η ταυτότητα αναγνώστη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και η κάρτα μέλους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι κοινή;
Όχι. Πρόκειται για δύο διαφορετικές κάρτες. Η κάρτα μέλους του ΚΠΙΣΝ εκδίδεται έναντι χρηματικού αντιτίμου εγγραφής από το ΚΠΙΣΝ και συνδέεται με συγκεκριμένα προνόμια. Η ταυτότητα αναγνώστη της ΕΒΕ απαιτεί την πιστοποίηση στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ, δεν έχει κανένα χρηματικό αντίτιμο και παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Πληροφορίες σχετικά με την κάρτα μέλους του ΚΠΙΣΝ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
3
Οι νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενούν το σύνολο των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος;
Όχι. Η ΕΒΕ, η επίσημη έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί πλέον στο ΚΠΙΣΝ, λειτουργεί σε τρία κτίρια (Βαλλιάνειο, Βοτανικός, ΚΠΙΣΝ) τα οποία φιλοξενούν τις διευρυμένες συλλογές και τις νέες της υπηρεσίες. Τόσο το Βαλλιάνειο κτίριο όσο και το κτίριο του Βοτανικού φιλοξενούν μέρος των συλλογών της ΕΒΕ ενώ στο Βαλλιάνειο λειτουργεί το Αναγνωστήριο Εφημερίδων.
4
Θα ήθελα να εργαστώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας;
Η ΕΒΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ως εκ τούτου οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των τμημάτων και των υπηρεσιών της πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ. Σχετικές προκηρύξεις θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα και στα Κοινωνικά Δίκτυα της ΕΒΕ.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο το οποίο ανακοινώνει τις ανοιχτές θέσεις εργασίας και θέσεις πρακτικής άσκησης στην ιστοσελίδα του.
5
Είμαι φοιτητής. Μπορώ να κάνω την πρακτική μου άσκηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Βεβαίως. Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις μέσω του συστήματος κεντρικής υποστήριξης της πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΤΛΑΣ.
6
Πώς μπορώ να ενημερώνομαι σχετικά με διαγωνισμούς προμηθειών και υπηρεσιών που αφορούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Κάθε προκήρυξη που αφορά στην ΕΒΕ αναρτάται με βάση τον Ν. 4412/2016 στις πλατφόρμες ΚΗΜΔΗΣ και ΕΣΗΔΗΣ καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ στην ενότητα Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί.
7
Υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος;
Στα τρία κτίρια της ΕΒΕ δεν διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χώρο στάθμευσης στο κτίριο της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΣΙΝ – Parking.
Συλλογές και Τεκμηρίωση
1
Πόσες συλλογές έχει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Η ΕΒΕ διαθέτει τρεις συλλογές:
- Τη Δανειστική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει μία διακριτή συλλογή, ανεξάρτητη από τη Γενική Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Η συλλογή αυτή εμπλουτίζεται διαρκώς με έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες, στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία, στο παιδικό βιβλίο και τα κόμικ.
- Τη Γενική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, μικροφίλμ και καλύπτει όλο το επιστημονικό και γνωστικό φάσμα.
- Τις Ειδικές Συλλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν χειρόγραφα και ομοιότυπα, σπάνια και πολύτιμα, αρχειακές συλλογές, χάρτες, αφίσες, έργα τέχνης και παπύρους.
2
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος απέκτησε δανειστική συλλογή;
Ναι. Πράγματι, η Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ είναι μία νέα συλλογή, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο και εν μέρει στο 2ο επίπεδο των εγκαταστάσεων της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Αναγνωστήριο του Τμήματος Δανειστικής Συλλογής της ΕΒΕ προσφέρει μία ολοκαίνουρια συλλογή για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων. Περιλαμβάνει, επίσης, αίθουσα προβολών, στούντιο κινηματογράφησης, στούντιο μουσικής, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού.
3
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μετατράπηκε σε δανειστική βιβλιοθήκη;
Όχι. Η ΕΒΕ είναι μία αρχειακή βιβλιοθήκη. Κύριος σκοπός της είναι η απόκτηση και διατήρηση όλης της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής και των τεκμηρίων που αφορούν την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Η Γενική Συλλογή της ΕΒΕ στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως και στο Βαλλιάνειο, είναι στη διάθεση του κοινού για επιτόπια έρευνα και μελέτη, σε πέντε σύγχρονα αναγνωστήρια που βρίσκονται στα επίπεδα δύο, τρία και τέσσερα του κτιρίου. Η Δανειστική Συλλογή είναι ξεχωριστή και επιτρέπει τον εξωτερικό δανεισμό.
4
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να δανειστώ βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Ο δανεισμός (είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εγγεγραμμένους χρήστες που διαθέτουν Ταυτότητα Αναγνώστη. Πληροφορίες για την έκδοσή της μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Έκδοση Ταυτότητας Αναγνώστη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
5
Πώς μπορώ να γνωρίζω ποια τεκμήρια από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δανείζονται και ποια όχι;
Τα τεκμήρια τα οποία διατίθενται στο κοινό για εξωτερικό δανεισμό ανήκουν αποκλειστικά στη Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ και έχουν την ένδειξη "Διαθέσιμο" στον Δημόσιο Κατάλογο της ΕΒΕ.
6
Πού πρέπει να απευθυνθώ για να προτείνω προσθήκες ή διορθώσεις και να επισημάνω τυχόν προβλήματα των εγγραφών του Δημόσιου Καταλόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (OPAC);
Μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας προς το Τμήμα Καταλόγων μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
7
Πού πρέπει να απευθυνθώ για πληροφορίες σχετικά με τους Καθιερωμένους Όρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος;
Μπορείτε να απευθύνετε το ερώτημά σας προς το Τμήμα Καταλόγων μέσω της ηλεκτρονικής Φόρμας επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
Λογαριασμός Χρήστη
1
Πώς μπορώ να εγγραφώ ως χρήστης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος;
Η εγγραφή πραγματοποιείται στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ. Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή σας μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Εγγραφή Αναγνωστών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2
Θέλω να χρησιμοποιήσω περισσότερες από μία υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Πρέπει να εγγραφώ σε καθεμία ξεχωριστά;
Όχι. Εφόσον ολοκληρώσετε την εγγραφή σας στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ ως πιστοποιημένος χρήστης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπως δανεισμός υλικού, ηλεκτρονική ανάγνωση, αίτηση απόδοσης αριθμού ISBN/ISSN/ISMN κ.λπ.
3
Κατά την εγγραφή χρήστη υπάρχει η επιλογή “απλός” ή “πιστοποιημένος” χρήστης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ποια είναι η διαφορά;
Ο απλός χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία newsletter της ΕΒΕ και να λαμβάνει νέα και ενημερώσεις. Για την εγγραφή απαιτείται μόνο η χρήση ενός υπαρκτού λογαριασμού email ή/ και αριθμού κινητού τηλεφώνου.
Ο πιστοποιημένος χρήστης έχει πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών της ΕΒΕ, όπως δανεισμός βιβλίων, εγγραφή εκδότη και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Για την εγγραφή απαιτούνται, εκτός από τη χρήση ενός υπαρκτού λογαριασμού email ή/ και αριθμού κινητού τηλεφώνου, τα στοιχεία εισόδου στο TAXISnet και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
4
Είμαι ιδιοκτήτης εταιρείας ή εκπρόσωπος νομικού προσώπου και θέλω να πιστοποιηθώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Είναι εφικτό;
Η εγγραφή πιστοποιημένου χρήστη της ΕΒΕ αφορά αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα. Επομένως, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί μία εταιρεία ή ένα νομικό πρόσωπο.
5
Είχα εγγραφεί ως αναγνώστης στην Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος πριν μεταφερθεί στο νέο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ισχύει η κάρτα μου;
Όχι. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τη διαδικασία εγγραφής πιστοποιημένου χρήστη όπως αυτή περιγράφεται στον Οδηγό Εγγραφής Χρήστη.
6
Κατά την εγγραφή μου ως πιστοποιημένου χρήστη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ζητείται η καταχώριση στοιχείων στην υπηρεσία του TAXISnet. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έχει πρόσβαση στον λογαριασμό μου στο TAXISnet;
Όχι. H ΕΒΕ δεν γνωρίζει ούτε διακρατά τα στοιχεία εισόδου στο TAXISnet. Η καταχώριση των στοιχείων γίνεται άπαξ για τις ανάγκες ταυτοποίησής σας ως πιστοποιημένου χρήστη. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, πραγματοποιείτε είσοδο στην Υπηρεσία Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ - ως πιστοποιημένος χρήστης - με τα στοιχεία που καταχωρίσατε κατά την εγγραφή σας (όνομα χρήστη και κωδικό).
7
Πώς μπορώ να ασκήσω τα δικαιώματα που έχω βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) ως χρήστης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος;
Η EBE, σε εναρμόνιση με τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, σας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσετε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον ΓΚΠΔ. Για να ασκήσετε τα δικαιώματά σας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα βρείτε στην ενότητα Δικαιώματα ΓΚΠΔ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
Αναπαραγωγή - Ψηφιοποίηση Υλικού
1
Επιτρέπει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος την αναπαραγωγή τεκμηρίων μέσω της εκτύπωσης ή της φωτογράφισης;
Η EBE, σε εναρμόνιση με τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, απαγορεύει οποιουδήποτε είδους αναπαραγωγή για τα τεκμήρια που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά διαβάστε εδώ. Για τα τεκμήρια των συλλογών της τα οποία ανήκουν στον δημόσιο τομέα, μπορείτε να υποβάλετε Αίτηση Ψηφιοποίησης Χειρογράφου/ Αρχειακού Υλικού ή/ και Αίτηση Χορήγησης Ψηφιακών Αντιγράφων των τεκμηρίων που σας ενδιαφέρουν. Επίσης, όσα τεκμήρια των συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ψηφιοποιούνται από την ίδια, είναι ελεύθερα διαθέσιμα για όλους μέσω της Πλατφόρμας Ψηφιακών Συλλογών.
Διεθνείς Αριθμοδοτήσεις
1
Τι είναι οι διεθνείς πρότυποι αριθμοί ISBN/ISMN/ISSN και σε τι υλικό αποδίδονται;
Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους Διεθνείς Πρότυπους Αριθμούς μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Διεθνείς Αριθμοδοτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
Για αναλυτικές πληροφορίες επισκεφτείτε τις ενότητες:
2
Είναι υποχρεωτικό να αιτηθώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN;
Ναι, σύμφωνα με τον Ν. 3149/2003 είναι υποχρεωτικό. Η διεθνής αριθμοδότηση ISBN/ISMN/ISSN αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στην αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης των εκδόσεων οποιουδήποτε είδους και στην αποθήκευση βιβλιογραφικών δεδομένων σε βάσεις εμπορικής διακίνησης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας εργαλείο για τη διαχείριση πληροφοριών από τις βιβλιοθήκες.
4
Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Υπεύθυνος για την υποβολή της αίτησης για χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN είναι ο εκδότης. Εκδότης είναι ο οργανισμός, η εταιρεία, ο φορέας ή ο δημιουργός του έργου, σε περίπτωση που επιλέξει ο ίδιος να το δημοσιεύσει και να το διακινήσει (αυτοέκδοση). Συνήθως είναι το άτομο ή ο φορέας που αναλαμβάνει το κόστος του έργου, το οικονομικό ρίσκο και τη διάθεσή του.
5
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να μου χορηγηθεί ISBN/ISMN/ISSN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για τη διαδικασία χορήγησης διεθνών πρότυπων αριθμών στην ενότητα Διεθνείς Αριθμοδοτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
6
Πόσος χρόνος απαιτείται για την έγκριση της αίτησης εγγραφής εκδότη και τη χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Συνήθως χρειάζονται λίγες ημέρες για την επεξεργασία της κάθε αίτησης, είτε πρόκειται για αίτηση εγγραφής εκδότη είτε για αίτηση χορήγησης ISBN/ISMN/ISSN.
7
Υπάρχει χρέωση για τη χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Η χορήγηση ISBN/ISMN/ISSN είναι, προς το παρόν, δωρεάν.
8
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχω προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εφόσον μου χορηγηθεί ISBN/ISMN/ISSN;
Πληροφορίες για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαδικασία χορήγησης αριθμού ISBN/ISSN/ISMN μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Κατά Νόμο Κατάθεση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
9
Αν ένα βιβλίο επανακυκλοφορήσει πρέπει να χορηγηθεί νέο ISBN/ISMN;
Εξαρτάται. Νέος πρότυπος αριθμός χορηγείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Στις επανεκδόσεις, όταν δηλαδή τροποποιείται η έκδοση ως προς το περιεχόμενο, π.χ. προστίθεται ή αφαιρείται περιεχόμενο, αλλάζει ο αριθμός σελίδων κ.λπ.
- Όταν αλλάζει το εξώφυλλο.
- Όταν αλλάζει η βιβλιοδεσία του τεκμηρίου, π.χ. δεμένο-άδετο, πανόδετο-χαρτόδετο κ.λπ.
- Όταν αλλάζει η μορφή, π.χ. από έντυπη σε ηλεκτρονική (e-book) ή CD-ROM κ.λπ.
11
Σε ποιες θέσεις μίας έκδοσης αναγράφεται ο ISBN/ISMN;
Στο έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο η αναγραφή του αριθμού ISBN/ISMN μπορεί να γίνει σε δύο ή παραπάνω θέσεις όπως:
- στο verso της σελίδας τίτλου και πάνω από τη δήλωση πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright),
- στη βάση της ράχης του βιβλίου,
- στο οπισθόφυλλο,
- στο πίσω μέρος του καλύμματος του βιβλίου ή κάθε άλλου περιτυλίγματος κάτω δεξιά.
12
Σε ποιες θέσεις μίας περιοδικής έκδοσης αναγράφεται ο ISSN;
Η αναγραφή του αριθμού ISSN μπορεί να γίνει στην επάνω δεξιά σελίδα του μπροστινού εξωφύλλου ή στην ταυτότητα της έκδοσης.
Στις ηλεκτρονικές περιοδικές εκδόσεις πρέπει να αναφέρεται στην κεντρική ιστοσελίδα ή στο κύριο μενού της έκδοσης.
13
Μπορώ να αιτηθώ ραβδωτό κώδικα (barcode) για μία έκδοση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Η ΕΒΕ δεν χορηγεί ραβδοκώδικες.
Κατά Νόμο Κατάθεση
1
Πώς μπορώ να καταθέσω αντίτυπα του έργου μου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σύμφωνα με την υποχρέωση της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017);
Εάν το έργο σας έχει εκδοθεί μέσω κάποιου εκδότη ή εκδοτικού οίκου, υπεύθυνος για την κατάθεση είναι ο εκδότης. Εάν είστε αυτοεκδότης, μπορείτε να καταθέσετε τα αντίτυπα αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά στο Τμήμα Εισαγωγής της ΕΒΕ, στη διεύθυνση Λεωφ. Αθηνών 31-33, Τ.Κ. 10447, Αθήνα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα Κατά Νόμο Κατάθεση στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ.
2
Λαμβάνω απόδειξη κατάθεσης για το υλικό που έχω καταθέσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σύμφωνα με την υποχρέωση της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017);
Το Τμήμα Εισαγωγής της ΕΒΕ αποστέλλει απόδειξη κατάθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον εκδότη ή τον αυτοεκδότη.
3
Μπορώ να καταθέσω στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τεκμήρια που δεν φέρουν Διεθνή Πρότυπο Αριθμό (ISBN/ISSN/ISMN);
Βάσει του Ν. 4452/2017, κάθε τεκμήριο που εκδίδεται στην Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει τον αντίστοιχο αριθμό διεθνούς αριθμοδότησης (ISBN/ISMN/ISSN). Αφού λάβετε τον διεθνή πρότυπο αριθμό, μπορείτε να καταθέσετε το τεκμήριο.
4
Υποχρεούμαι να καταθέσω τη διδακτορική μου διατριβή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Όχι, οι διδακτορικές διατριβές δεν εμπίπτουν στην υποχρέωση της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017).
Δωρεές - Ανταλλαγές
1
Δέχεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δωρεές τεκμηρίων (όπως βιβλία και περιοδικά);
Ναι. Αίτημα για δωρεά τεκμηρίων στην ΕΒΕ κατατίθεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου nlg[at]nlg.gr ή μέσω της σχετικής Aίτησης στην ιστοσελίδα της ΕΒΕ. Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από μία λίστα των προς δωρεά τεκμηρίων, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά πληροφορίες (όπως τίτλος, συγγραφέας, ημερομηνία έκδοσης, εκδοτικός οίκος). Το ηλεκτρονικό μήνυμα που θα στείλετε επέχει θέση αίτησης, η οποία θα πρωτοκολληθεί και θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο τμήμα για έλεγχο. Όταν ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, θα ενημερωθείτε εάν η δωρεά σας γίνεται αποδεκτή – εν μέρει ή εξ ολοκλήρου – ή όχι.
Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων
1
Μπορώ να απευθυνθώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, προκειμένου να κατοχυρώσω τα πνευματικά δικαιώματα για κάποιο δημιούργημά μου;
Όχι, από το 2002 η ΕΒΕ δεν παρέχει πλέον βεβαιώσεις κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν παραλαμβάνει σχετικό υλικό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αυτή, μπορείτε να απευθύνεστε στον Ο.Π.Ι. – Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
2
Πώς μπορώ να λάβω αντίγραφα από παλαιότερα έργα μου, τα οποία έχω καταθέσει στο Aρχείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος;
Για να παραλάβετε αντίγραφο, πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονικά την Αίτηση Χορήγησης Αντιγράφου Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του αριθμού βεβαίωσης, που σας είχε χορηγηθεί, είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί το σχετικό υλικό. Μετά την επιτυχή καταχώρηση της αίτησης το Τμήμα Εισαγωγής θα επικοινωνήσει μαζί σας.
3
Μπορώ, ως κληρονόμος, να λάβω αντίγραφο του έργου που είχε καταθέσει αποθανών συγγενής μου για κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Ακολουθείτε τη διαδικασία που αναφέρεται στην ερώτηση 2 της ενότητας "Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων". Επιπλέον, υποχρεούστε να καταθέσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και, σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός κληρονόμων, υπεύθυνες δηλώσεις με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής από τους υπόλοιπους κληρονόμους που δεν αιτούνται το υλικό. Σε αυτές πρέπει να δηλώνεται ότι σας επιτρέπουν να παραλάβετε και να κάνετε χρήση του υλικού αυτού.
4
Με ποιο τρόπο μπορώ να λάβω αντίγραφο του έργου που κατέθεσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, αν διαμένω σε άλλη πόλη – εκτός Αθηνών – ή στο εξωτερικό;
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξουσιοδοτήσετε κάποιο πρόσωπο να παραλάβει το υλικό από την ΕΒΕ αντί για εσάς.
Λογοτεχνικός Κατάλογος
1
Χρειάζεται να υποβάλω αίτηση για να συμμετάσχω στον ετήσιο διαγωνισμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων;
Όχι. Όλοι οι τίτλοι των βιβλίων, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017) και εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Ν. 3650/2010, συμπεριλαμβάνονται αυτόματα στον ετήσιο κατάλογο λογοτεχνικών βιβλίων που αποστέλλει η ΕΒΕ στο Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
2
Ποια βιβλία συμπεριλαμβάνονται στον ετήσιο κατάλογο των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που αποστέλλει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος;
Σύμφωνα με τον Ν. 3650/2010, στον κατάλογο περιλαμβάνονται όλα τα λογοτεχνικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα (πρωτότυπα ή μεταφράσεις), που έχουν εκδοθεί κατά το τρέχον έτος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς και οι μεταφράσεις έργων ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα. Προϋπόθεση είναι τα βιβλία να έχουν κατατεθεί στην ΕΒΕ σύμφωνα με την υποχρέωση της Κατά Νόμο Κατάθεσης (Ν. 4452/2017) εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
3
Δημοσιεύει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τους νικητές των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων;
Όχι. Η ΕΒΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.