8η κινητικότητα Erasmus + στην Εθνική Βιλιοθήκη της Νορβηγίας

Η υπάλληλος της Υπηρεσίας Συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Δρ. Ζωή Γκιννή επισκέφτηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας (NLN) στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023. Στο διάστημα αυτό, η Δρ. Γκιννή συνεργάστηκε με τον Arthur Tennoe, προϊστάμενο του Τμήματος Οπτικών Μέσων και Συντήρησης και τις συντηρήτριες της NLN Maria Chiara Palandri και Giulia Oretti, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Η οργάνωση των δραστηριοτήτων, εντός και εκτός των χώρων της Βιβλιοθήκης στο Όσλο, έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειρίας και απόκτηση τεχνογνωσίας σε θέματα έρευνας, συντήρησης, έκθεσης και διαχείρισης συλλογών με σκοπό την διατήρηση και προβολή τους στο ευρύ κοινό.

Ανάμεσα σε άλλα, η Δρ. Γκιννή είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ερευνητικά προγράμματα και να εκπαιδευτεί στην χρήση εξειδικευμένου ερευνητικού εξοπλισμού. Σε ό,τι αφορά στις εκθέσεις της NLN, η Δρ. Γκιννή είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε δύο προγραμματισμένες δράσεις εναλλαγής εκθεσιακών αντικείμενων, να συζητήσει τη διαχείριση των εκθέσεων από το Τμήμα Συντήρησης και τον τρόπο που οι συλλογές της Bιβλιοθήκης διατηρούνται και προβάλλονται στο κοινό. Το Κέντρο Χαρτών της NLN έχει διττό χαρακτήρα, συνδυάζοντας την έκθεση της συλλογής χαρτών με την μελέτη τους και την παροχή σχετικών εκδόσεων προς το ευρύ κοινό και τους ερευνητές.

Επιπλέον, η κ. Γκιννή επισκέφτηκε τα εργαστήρια συντήρησης και τις εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας και του Μουσείου Munch και είχε συναντήσεις με υπαλλήλους των φορέων σχετικά με τις δομές και τις δράσεις τους. Επισκέφτηκε επίσης την καινούργια Βιβλιοθήκη Deichman Bjørvika. Η Bιβλιοθήκη αυτή, με τον πλουραλισμό δράσεων και υπηρεσιών της προς το κοινό, αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα ανοικτής βιβλιοθήκης προς την κοινωνία και τις ανάγκες της με δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες, δίνοντας έμφαση σε δράσεις εκπαίδευσης ενηλίκων όπως τα γλωσσικά καφέ κ.α.

Τέλος, στο πλαίσιο της παραμονής της, η Δρ. Γκιννή παρουσίασε το έργο και τις δράσεις του Εργαστηρίου Συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε υπαλλήλους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας.