04 Erasmus+ project: Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη (2019-2022)
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + με τίτλο «Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη».
Σκοπός του έργου ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών και παιδαγωγικών μεθόδων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. H έμφαση δόθηκε σε λογοτεχνικές πηγές, χειρόγραφα και σπάνια βιβλία και στη διερεύνησή τους σε συνεργασία με σημαντικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης, ήτοι την Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Λετονίας, τις Βιβλιοθήκες του Παν/μου της Μπολόνιας και του Πανεπιστημίου Jagiellonian στην Κρακοβία και τη Βιβλιοθήκη του Μπορντώ.
Το πανεπιστήμιο του Potsdam στη Γερμανία συντόνιζε το έργο με τη συμμετοχή επτά ακόμη ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και άλλων πολιτιστικών φορέων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματά του, ειδικά τα ψηφιακά ερευνητικά υποέργα που αφορούν σε λογοτεχνικές πηγές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι εξαιρετικής αξίας για τη διεθνή ερευνητική κοινότητα και αναμένεται να εμπνεύσουν περαιτέρω δράσεις ερευνητικής καινοτομίας, καθώς και νέες συνεργασίες ανάμεσα σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο του έργου, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος:
- διοργάνωσε την έκθεση με τίτλο «Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση του νέου Ελληνικού Κράτους», όπου εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό έργα διάσημων στοχαστών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού μαζί με τις ελληνικές μεταφράσεις τους, από σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από 29.12.21 έως 27.02.22 ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο με την έκθεση της ΕΒΕ «Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης» και προσέλκυσε 8.231 επισκέπτες.
- δημιούργησε μια ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, διαθέσιμη σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο στη νέα της ιστοσελίδα Digital Exhibitions.
- δημιούργησε θέσεις πρακτικής άσκησης για φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση του έργου εξακολουθούν να ισχύουν κατόπιν αίτησης και έγκρισης από τα αρμόδια τμήματα της ΕΒΕ.
- διοργάνωσε ημερίδα στους χώρους της μαζί με το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περίπου 70 καθηγητές και φοιτητές από Ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα παρακολούθησαν τα εργαστήρια.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολοκληρώθηκε στις 31.12.2022.