06 Έκθεση βιβλιοδεσίας της Ευαγγελίας Μπίζα με τίτλο «Ξεδιπλώνοντας».

Η έκθεση αυτή, η πρώτη του είδους που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ήταν αφιερωμένη στο έργο της Ευαγγελίας Μπίζα, το οποίο ενώ τυπικά κατατάσσεται στο πεδίο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, εδώ και κάποια χρόνια έχει μετακινηθεί στον ευρύτερο κόσμο της εικαστικής δημιουργίας. Οργανώθηκε με πολλή αγάπη από ανθρώπους, μέσα και έξω από την ΕΒΕ, που εκτιμούν πολύ τη δουλειά της και ορισμένοι μάλιστα έχουν μαθητεύσει κοντά της.

Οι εφαρμοσμένες τέχνες, στις οποίες κατατάσσεται και η τέχνη της βιβλιοδεσίας, απαιτούν μια αυτοπειθαρχία που συχνά δεν συμπορεύεται με την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Η Μπίζα απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει και τα δύο, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο βιβλιοδετικό πεδίο. Οι εργασίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, λίγο μετά από το τέλος των βασικών της σπουδών, ενώ τηρούν αυστηρά την τεχνική και τους κανόνες της κλασικής βιβλιοδεσίας εμπεριέχουν συγχρόνως τα σπέρματα που θα αναπτύξει και θα επικρατήσουν στις επόμενες εργασίες της.

Το έργο της Ευαγγελίας Μπίζα χαρακτηρίζεται από ποικίλες και ενίοτε αντικρουόμενες παραδοχές, γεγονός που την καθιστά μια sui generis βιβλιοδέτρια, που έχει δικαιολογημένα τραβήξει την προσοχή, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Με γερές βάσεις στη συντήρηση, βαθιά γνώση των κανόνων που διέπουν την τέχνη και απόλυτο σεβασμό προς αυτούς, αλλά ταυτόχρονα με ευρηματικότητα και καινοτομία, δεν έχει φοβηθεί να παρακάμψει την πεπατημένη. Πειραματίζεται με τεχνικές, κατασκευάζει απολύτως λειτουργικά βιβλία με νέες δομές, εργάζεται πάντα με γνώμονα την προσέγγιση της τελειότητας στην εκτέλεση.

Υπηρετώντας το κλασικό και ταυτόχρονα με σαφή ροπή προς τον νεωτερισμό, έχει πηγαία δημιουργήσει από νωρίς προσωπικό ύφος, χωρίς στην πορεία του χρόνου να επαναλαμβάνεται. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει σχεδόν την βιβλιοδέτηση λογοτεχνικών βιβλίων. Η δημιουργική της φλέβα την οδηγεί αποκλειστικά στα δικά της βιβλία-κατασκευές, όπου αισθάνεται ότι έχει να καταθέσει νέες προτάσεις, καινοτόμες λύσεις, πρωτότυπες ιδέες.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Η Ευαγγελία Μπίζα γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και μετεκπαιδεύτηκε στο Centro de Bel Libro στην Ασκόνα της Ελβετίας, με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ και του Ιδρύματος Ωνάση, με αντικείμενο τη βιβλιοδεσία και τη συντήρηση βιβλίου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βιβλιοδέτρια-συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας (ΓΑΚ Κέρκυρας). Το 2000 ίδρυσε το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

Έχει πολλές φορές παρουσιάσει έργα της σε ατομικές εκθέσεις αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς βιβλιοδεσίας, με συμμετοχές σε περισσότερες από 50 ομαδικές διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Βιβλία της βρίσκονται στις συλλογές: MIT Library/Special Collections, (Cambridge, MΑ, USA), Topeka and Shawnee County Public Library Special Collections, (Kansas, USA), John Rylands Library, (Μάντσεστερ, Αγγλία), Neale M. Albert (Grolier Club, Νέα Υόρκη), Δήμος Macerata, (Ιταλία), Μανόλη Αναγνωστάκη (παραγγελία έργου), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, (Αθήνα).

Σημαντική υπήρξε η συνεργασία της με το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες και δημιουργικά γραφεία.

Πέρα από την δουλειά της στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, σημαντικό μέρος της επαγγελματικής της δραστηριότητας καταλαμβάνει η συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού. Στα 22 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλά άλλα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες

Perrakis Papers

7χρωμο Εκτυπώσεις

INFO

Έκθεση: Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας

Διάρκεια έκθεσης: 08/05/2023 – 11/06/2023

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 09.30 – 20.00

Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη

 

Μάρω Βασιλειάδου. «Βιβλία φτιαγμένα με βελόνα και κλωστή», Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12 Μαΐου 2023, σ. 14.